Jaarverslag 2018

Algemeen

Sociaal domein

Het brede aanbod aan voorzieningen en activiteiten op het gebied van recreatie, cultuur en sport en bewegen heeft inwoners van Heemskerk in 2018 vele mogelijkheden geboden tot ontmoeting, meedoen en vrijetijdsbesteding. Deelname aan sport en bewegen heeft tevens bijgedragen aan een gezonde leefstijl.

In 2018 konden de inwoners van Heemskerk tevens gebruikmaken van een breed en divers aanbod aan algemene, vrij toegankelijke voorzieningen op het gebied van zorg, welzijn en gezondheid. In het kader van het transformatieproces in het Sociaal domein - en met als doel een verdere versterking van de inzet op preventief vlak - zijn deze voorzieningen in 2018 verder doorontwikkeld. Bijvoorbeeld via de pilot Welzijn op recept of via het realiseren van dagbesteding binnen algemene voorzieningen. De inzet en werkwijze van het Sociaal Team stonden in 2018 eveneens in het teken van het transformatieproces. Hierbij was de doorontwikkeling onder andere gericht op het komen tot meer integraliteit qua toegang en ondersteuning.

Soms is meer nodig dan de ondersteuning via algemene voorzieningen. Volwassen inwoners van Heemskerk konden in dat geval in 2018 gebruikmaken van een dekkend aanbod van maatwerkvoorzieningen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Op deze wijze worden zij in staat gesteld om zo lang mogelijk zelfstandig aan het maatschappelijk verkeer deel te kunnen nemen. Voor jeugdigen die (specialistische) ondersteuning nodig hadden, was ook in 2018 een breed scala aan voorzieningen op grond van de Jeugdwet beschikbaar. Deze voorzieningen  zijn erop gericht dat zij gezond en veilig kunnen opgroeien. Daarnaast is in 2018 ingezet op het verder versterken van de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp, onder andere door inzet op de scholen van jeugd-maatschappelijk werk en CJG-coaches.  

Inwoners die niet in staat waren zelf in hun levensonderhoud te voorzien, zijn in 2018 in staat gesteld naar vermogen te participeren in de samenleving. Voor wie betaald werk (nog) niet haalbaar was, is gekeken naar andere mogelijkheden van participatie. Inwoners konden in voorkomende gevallen een beroep doen op minimaregelingen of schuldhulpverlening.

Ook in 2018 waren veel inwoners als vrijwilliger actief bij verenigingen en organisaties. Daarnaast zijn er veel Heemskerkers die zich inzetten als mantelzorger. Via de inzet van We(l)doen was in 2018 sprake van een laagdrempelige ondersteuningsstructuur voor vrijwilligers(organisaties) en mantelzorgers.