Jaarverslag 2018

Programma 2 Sociaal domein

Wat hebben we ervoor gedaan?

Maatwerkvoorzieningen Wmo

Er zijn maatwerkvoorzieningen verstrekt, waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met de mogelijkheden van inwoners en hun keuze voor zorg in natura of voor een persoonsgebonden budget.

De beleidsregels maatschappelijke ondersteuning zijn geactualiseerd.

Periodiek werden er contractgesprekken gevoerd met alle door de gemeente gecontracteerde Wmo-aanbieders. Er is onder meer frequent overleg geweest met de aanbieder van Wmo- en leerlingenvervoer over de geleverde prestaties. Naast de levering van de gecontracteerde hulp was er ook aandacht voor de afhandeling van eventuele klachten.

Er zijn per 1 april 2018 nieuwe tariefafspraken gemaakt met aanbieders van hulp bij het huishouden in verband met de vaststelling van de nieuwe CAO Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). Met deze nieuwe tariefafspraken is voldaan aan de Algemene Maatregel van Bestuur reële kostprijs.

Er is vanaf 1 juli 2018 een laagdrempelige dagbestedingsvoorziening gerealiseerd in samenwerking met De Stut, Welschap en De ZorgSpecialist (Odensehuis Heemskerk). Mensen met dementieproblematiek en hun mantelzorgers kunnen hier terecht voor een zinvolle daginvulling, ondersteuning en informatie, zonder dat daarvoor een indicatie van de gemeente nodig is. Het eerste halfjaar hebben 111 unieke bezoekers (waarvan 48 mantelzorgers) gebruik gemaakt van deze voorziening.

In het kader van vernieuwing binnen de maatwerkvoorzieningen Wmo zijn er twee pilots afgerond. De uitkomsten van de pilots hebben gezorgd dat thuishulpen eerder alert zijn op signalen die wijzen op gebrek aan zelfredzaamheid bij cliënten én hun ondersteuningsnetwerk. Daarnaast is meer en gedegen bekendheid bij thuishulpen ontstaan over mantelzorgondersteuning. Hiermee worden signalen van overbelasting eerder herkend en kan beter worden verwezen naar mantelzorgondersteuning. Deze werkwijze is bij de aanbieders van hulp bij het huishouden ingebed in de eigen werkprocessen.

Uit de gemeentelijke monitor Sociaal domein bleek dat er in Heemskerk aanzienlijk meer Wmo voorzieningen worden verstrekt dan in gemeenten van dezelfde grootteklasse. Voor een deel kon dit worden verklaard door het hogere aantal 75+-ers ten opzichte van referentiegemeenten.

In april 2018 is de Participatieraad Sociaal domein geïnstalleerd. In samenwerking met de gemeente heeft de Participatieraad een testdag georganiseerd om de toegankelijkheid van openbare voorzieningen te toetsen. Daarnaast heeft de Participatieraad inwonersparticipatie georganiseerd op de toegang tot het Sociaal Team en op de beleidsregels Wmo.

Het laatste Wmo beleidsplan, geldig tot en met 2018, was onderdeel van de gemeentebrede kadernota 2015-2018. Op advies van de Participatieraad wordt in 2019 een integraal beleidsplan Sociaal domein geschreven.

Maatschappelijke opvang, vrouwenopvang en nazorg ex-gedetineerden

In samenwerking met de regiogemeenten in IJmond en Zuid-Kennemerland en onder regie van centrumgemeente Haarlem is gezorgd voor voorzieningen voor de opvang van daklozen. Per 1 juli 2018 is gestart met een andere manier van inkoop van deze voorzieningen, waardoor meer maatwerk mogelijk is.

Het Noodteam en het Team Vangnet & Advies zijn gesubsidieerd vanuit het Regionaal Kompas via centrumgemeente Haarlem. Het Noodteam en Vangnet & Advies hadden een taak in het voorkomen van dakloosheid en het bereiken van zorgmijders.

De notitie Lokale aanpak personen met verward gedrag is vastgesteld. In aansluiting daarop is in regionaal verband gewerkt aan een ‘sluitende aanpak personen met verward gedrag’, met name op het gebied van opvang en vervoer.

Vanaf 2019 vindt er een aantal veranderingen plaats, waarvoor in 2018 de voorbereidingen zijn getroffen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de nieuwe Werkwijzer medisch noodzakelijk verblijf GGZ, die per 1 januari 2019 in werking treedt. Doel van deze werkwijzer is om mensen voor wie verblijf in een GGZ-instelling niet langer medisch noodzakelijk is zo snel mogelijk weer regulier te huisvesten.
Tevens zijn voorbereidingen gestart voor de verdere decentralisatie van Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang per 2021. In 2018 is daarvoor een procesplan opgesteld.
Ook zijn de voorbereidingen gestart voor de Wet verplichte GGZ (Wvggz), die op 1 januari 2020 in werking zal treden. Deze wet regelt de rechten van mensen die te maken hebben met verplichte zorg in de GGZ en de rol die de gemeente daarbij heeft. Een belangrijke verandering is dat verplichte zorg straks ook buiten een GGZ-instelling opgelegd kan worden.

Er is in 2018 een project gestart om instroom in de Maatschappelijke Opvang te voorkomen en zo kort mogelijk te laten zijn en de uitstroom te bevorderen. Gemeente Heemskerk is trekker van dit project.

ga terug