Jaarverslag 2018

Programma 2 Sociaal domein

Wat hebben we ervoor gedaan?

Welzijn

Subsidiebeleid
In 2018 zijn verschillende instrumenten ontwikkeld om het subsidieproces transparanter te maken en beter te stroomlijnen. Er is een openbaar subsidieregister opgesteld en gepubliceerd via de gemeentelijke website. De formats voor het aanvragen en afhandelen van subsidies zijn geüniformeerd.

Welzijn en maatschappelijk dienstverlening
In 2018 is subsidie verleend aan maatschappelijke organisaties om uitvoering te geven aan taken op het gebied van informatie, advies, toegang/sociaal teams, cliëntondersteuning/maatschappelijke dienstverlening, sociaal (cultureel) werk en samenlevingsopbouw. De pilot Home Start, waarbij gezinnen ondersteund worden door getrainde vrijwilligers, is in 2018 succesvol afgerond. Deze krijgt daarom in 2019 een structureel vervolg. Het Jeugd Interventie Team is in 2018 opgegaan in het jeugdmaatschappelijk werk. Het ouderenadvieswerk is voor een groot deel opgegaan in het Sociaal Team. Er zijn 150 huisbezoeken onder 80-jarigen afgelegd door getrainde vrijwilligers.

Als basis voor een gedifferentieerde en vraaggerichte wijkaanpak zijn door Welschap in 2018 wijkanalyses opgesteld. In 2019 worden deze in het kader van de gemeentelijke preventie-opdracht breder ingezet. De Stut en Welschap hebben in 2018 geparticipeerd in een pilot van het Odensehuis (zie programmaonderdeel Individuele maatschappelijke ondersteuning). Het project Gezonde wijkaanpak Broekpolder van gezondheidscentrum Broekpolder is in 2018 van start gegaan. Hierbij is tevens gewerkt aan het versterken van de wijk- en ontmoetingsfunctie van de Citadel. Daarnaast is in de Broekpolder in 2018 gestart met de pilot Welzijn op recept. De samenwerking van sociaal werkers en instellingen op het gebied van Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) heeft een impuls gekregen.

Toegang en Sociaal Team
In 2018 zijn bij het Sociaal Team 527 meldingen binnengekomen. Het betrof 132 kortdurende informatie- en adviesvragen en 395 ondersteuningstrajecten. De inzet van de psychiatrische verpleegkundige en de mantelzorgconsulent in het Sociaal Team is gecontinueerd. De wijkverpleegkundige in het Sociaal Team is in 2018 grotendeels gefinancierd door de zorgverzekeraar en voor een klein deel door de gemeente. De functie van het Zorgnetwerk voor complexe problematiek is opgegaan in het Sociaal Team. Eind oktober 2018 is een inloopspreekuur gestart in het gemeentehuis, waar zich tot eind 2018 ongeveer 50 personen gemeld hebben.

In het voorjaar van 2018 is de www.heemskerkwijzer.nl gelanceerd, de digitale toegang voor informatie, advies en ondersteuning voor inwoners van Heemskerk. Er is gewerkt aan de integratie van toegangstaken van Socius en MEE & de Wering in het Sociaal Team. Dit heeft geleid tot werkafspraken en acties die in 2019 hun inbedding krijgen in de preventie-opdracht. Met deze maatregelen is beoogd om de toegang en ondersteuning voor inwoners en betrokken partijen overzichtelijker, effectiever en efficiënter in te richten.

In aansluiting hierop is in 2018 een lokale strategische visie op de doorontwikkeling van het Sociaal Team ontwikkeld. Op basis van een analyse en drie scenario’s is gekozen voor de uitwerking van twee opdrachten: een preventie-opdracht en een toegangsopdracht. Deze worden in 2019 in nauwe samenhang en verbinding met elkaar geïmplementeerd, waarbij het huidige Sociaal Team wordt ingebed in de preventie-opdracht. In 2019 wordt als onderdeel van de preventie-opdracht ingezet op fysieke locaties in wijken van Heemskerk.

Diversiteit
In 2018 is het plan van aanpak Van opvang tot integratie vluchtelingen verder uitgevoerd en is met 137 statushouders een traject gestart richting (betaald) werk en activering. De gemeente had in 2018 een taakstelling van 55 te huisvesten statushouders. Deze groep bestond voornamelijk uit grote gezinnen en gezinnen met woonbeperkingen waarvoor te weinig geschikte woningen beschikbaar zijn. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft daarnaast te weinig statushouders aan de gemeente toegewezen, waardoor de taakstelling niet is gehaald. Alle inburgeringsplichtigen uit de periode 2017/2018 hebben een participatieverklaringstraject afgerond. Het aantal officiële discriminatiemeldingen is in 2018 vergelijkbaar met het aantal meldingen in 2017.
In de Week van de Toegankelijkheid, onderdeel van het VN-Verdrag handicap, is samen met de participatieraad een aantal locaties beoordeeld op hun bereikbaarheid en toegankelijkheid. Dit heeft het inzicht in de mate van toegankelijkheid van locaties verbeterd. (Zie ook programmaonderdeel Individuele maatschappelijke ondersteuning).

Harmonisatie peuterspeelzaalwerk, kinderopvang en VVE
De harmonisatie kende in Heemskerk een zachte landing. De Heemskerkse organisaties hadden zich in 2017 goed voorbereid. Aanvankelijk liep het aantal aanmeldingen in 2018 iets terug, maar vanaf september is weer sprake van een goede bezetting, vergelijkbaar met voorgaande jaren. De aanbieders voor peuteropvang hebben in 2018 maatregelen genomen om in 2020 te kunnen voldoen aan de kwaliteitseisen peuteropvang Heemskerk. Dit betekent dat er extra leidsters zijn opgeleid voor Voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Op basisschool de Zilvermeeuw is in 2018 peuteropvang met VVE gerealiseerd.

Het Jaarverslag Wet kinderopvang over het jaar 2017 is in 2018 ingediend bij de Inspectie van het Onderwijs. Op basis van onderzoek van de inspectie is aan de gemeente Heemskerk wederom de A-status toegekend. Dit betekent dat de gemeente de wettelijke taken van het toezicht op en de handhaving van kinderopvang goed uitvoert.

Zorg

Zorg en gezondheid
Er is uitvoering gegeven aan de Regionale nota gezondheidsbeleid Veiligheidsregio Kennemerland 2017-2020. In 2018 is het Uitvoeringsprogramma Lokaal volksgezondheidsbeleid 2018-2019 vastgesteld. De gemeente heeft JGZ Kennemerland en de GGD gefinancierd voor de uitvoering van de wettelijke taken en daarnaast voor de uitvoering van het project Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)

Er is subsidie verstrekt voor preventie van middelengebruik en (psychische) gezondheid aan onder meer Alzheimer, Brijder, Reakt en Indigo. Daarnaast is in 2018 subsidie verleend aan preventieve activiteiten op het snijvlak van (eerstelijns)zorg, gezondheid en welzijn. Een voorbeeld hiervan is de pilot Welzijn op recept dat in 2018 in de Broekpolder is gestart en zich richt op een verschuiving van medicatie naar (sociale) activering via welzijn, sport & bewegen en creatieve activiteiten. Er zijn in 2018 tien wijkbewoners gestart met een traject.

Het landelijke project Gezond in de stad (GIDS) is in 2018 verlengd met vier jaar. De acht projecten die in Heemskerk vanuit deze landelijke middelen al waren gestart zijn geëvalueerd. De resultaten hebben geleid tot de voortzetting van drie integrale projecten die worden gefinancierd met de nieuw beschikbaar gestelde middelen van het Rijk. De projecten kenmerken zich door de samenwerking van diverse partijen op het gebied van (gezondheids)zorg en welzijn. Tevens zijn de activiteiten in het kader van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) gecontinueerd, met naast het drinken van water in 2018 gezonde voeding als speerpunt. In 2018 zijn moestuinprojecten bij kinderdagverblijven en basisscholen gefinancierd en er zijn vijf basisscholen gestart met de Daily Mile. Regionaal is een inventarisatie gemaakt van het beweegaanbod voor kwetsbare groepen.

In 2018 is met een verscheidenheid aan stakeholders gewerkt aan het verstevigen van de samenwerking ten behoeve van de zorg aan de meest kwetsbaren. Zo was de gemeente in 2018 onverminderd met zorgaanbieders in gesprek over de inloopvoorziening GGZ. Met huisartsen en de ondersteuningsorganisatie Zorg optimalisatie Noord-Holland (Zonh) zijn gesprekken gevoerd over preventie en eerstelijnstaken. Met regiogemeenten en een zorgverzekeraar is een samenwerking gestart op initiatief van de VNG, met als doel de zorg voor mensen met psychiatrische aandoeningen te verbeteren. Als resultaat van het EPA project, gericht op mensen met ernstig psychiatrische aandoeningen, is de samenwerking versterkt tussen diverse partijen die zich inzetten voor het maatschappelijk herstel van deze doelgroep. In al deze projecten zijn verbeteringen in de samenwerking merkbaar, maar door verschillen in aansturing en financiering duurt het soms lang voordat concrete resultaten merkbaar worden.

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst Kanscontracten voor de IJmond is in 2018 vastgesteld. Daarin wordt de huisvesting en begeleiding van kwetsbare groepen geregeld met als doel hen perspectief te bieden op een zelfstandige en stabiele woonsituatie. In de nieuwe samenwerkingsovereenkomst is voorzien in een driehoekscontract tussen huurder, woningcorporatie en zorgpartij, waarmee ieders verantwoordelijkheid beter is vastgelegd.

In het voorjaar van 2018 deden in Heemskerk 665 ouders mee aan de Kindermonitor, een periodiek regionale gezondheidsonderzoek onder 0-11 jarigen. De lokale resultaten worden begin 2019 gepubliceerd.

De financiering van het rijksvaccinatieprogramma is per 1 januari 2019 overgedragen aan de gemeente.

ga terug