Jaarverslag 2018

Programma 2 Sociaal domein

Wat hebben we ervoor gedaan?

Werk

Alle uitkeringsgerechtigden met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt hebben een gesprek met een consulenten gehad, waarbij hun participatiemogelijkheden in kaart zijn gebracht. Wanneer betaalde arbeid (nog) niet haalbaar was, is in overleg met de betrokkenen gezocht naar een participatietraject op maat. In totaal zijn 180 uitkeringsgerechtigden intensief begeleid met een persoonlijk participatietraject. Dit is in samenwerking met onder andere het Sociaal Team, Wmo, GGZ, Brijder en reclassering uitgevoerd. 35 Mensen zijn vanuit zo’n participatietraject doorgestroomd naar IJmondWerkt! voor een traject naar betaald werk.

Het Sociale Activering in Samenhang-project (SAS), is in 2018 onverminderd voortgezet. In totaal zijn 114 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aangemeld voor het SAS-project.

Tot en met het derde kwartaal 2018 zijn IJmondiaal zeven personen aangemeld voor beschut werk. Deze personen zijn door IJmondWerkt! en in overleg met het UWV en Heliomare voorgedragen en toegeleid naar een beschutte werkplek. Om leerlingen die in aanmerking komen voor beschut werk zo snel mogelijk op de juist te plek te krijgen is in 2018 samen met de scholen uit het Praktijk- en Voortgezet Speciaal Onderwijs (PRO/VSO) casusoverleg gevoerd.

Het Regionaal Werk Bedrijf, een samenwerkingsverband van gemeenten, UWV en werkgevers, heeft zich ingezet voor het creëren van garantiebanen en arbeidsplaatsen voor mensen met een arbeidsbeperking. Vanuit het Werkgeversservicepunt heeft IJmondWerkt! uitvoering gegeven aan de realisatie van deze werkplekken. IJmond Werkt! heeft actief werkgevers benaderd en heeft ondersteuning geboden bij de plaatsing van werkzoekenden. Tot en met het derde kwartaal 2018 zijn 1.717 garantiebanen in de gehele arbeidsmarktregio gerealiseerd, waarmee de jaardoelstelling voor 2018 al in het derde kwartaal 2018 is bereikt.
Tot en met het derde kwartaal van 2018 zijn IJmondiaal tien leerlingen vanuit het PRO/VSO aangemeld bij IJmond Werkt! voor een garantiebaan.

De nieuwe Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ is op 1 maart 2018 in werking getreden. Er zijn voorbereidingen getroffen voor de actualisatie van de daarop gebaseerd beleidsregels. De daadwerkelijke actualisatie zal in 2019 plaatsvinden.

Inkomen

Er is uitvoering gegeven aan het verbeterplan voor de uitvoering van de vangnetregeling. Dit plan is samen met IJmond Werkt! uitgevoerd. Het plan behelsde inzet om te bereiken dat minder mensen aanspraak maken op een uitkering.

De Verordening individuele inkomenstoeslag is geactualiseerd.

Er is onverminderd uitvoering gegeven aan het bieden van hulp bij schulden. Ultimo 2018 liepen er 89 actieve schuldhulpverleningstrajecten bij de gemeente. We zijn in 2018 gestart met een nieuwe manier van werken in de toegang tot schuldhulpverlening.
Ook vroegsignalering heeft aandacht gekregen onder andere doordat energieleveranciers en PWN betalingsachterstanden melden bij de gemeente.

Er is uitvoering gegeven aan het armoedebeleid door het verstrekken van bijzondere bijstand en de uitvoering van de minimaregelingen. In totaal zijn 3.429 aanvragen ontvangen. Er is vooral aandacht besteed aan kinderen in armoede. Zo zijn er geldlessen gegeven op scholen en is er een live sessie geweest met jongeren over omgaan met geld.
Alle aanvraagprocessen zijn gedigitaliseerd. Inwoners, die niet digitaal konden aanvragen, werden geholpen bij het indienen van hun aanvraag.

In 2018 zijn met twee zorgverzekeraars contracten aangegaan voor het bieden van een collectieve zorgverzekering aan minima. 376 Inwoners maakten hiervan gebruik. Inwoners konden naast de collectieve ziektekostenverzekering een beroep blijven doen op de Tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten.

Verbonden partij

IJmond werkt!
Het beleid richtte zich erop om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking aan het werk te helpen. De Uitgangspuntennotitie Participatiewet IJmond Werkt! 2017-2021 vormde in combinatie met het werkplan de basis van de samenwerking tussen IJmond Werkt! en de IJmond-gemeenten. De financiële vertaling van de uitgangspunten is jaarlijks terug te vinden in de (meerjaren) begroting en de jaarverslagen.

ga terug