Jaarverslag 2018

Programma 3 Fysiek domein

Wat hebben we ervoor gedaan?

Water

De ecoscan is in concept afgerond. De rapportage geeft een beeld van de ecologische kwaliteit van het oppervlaktewatersysteem in het stedelijk gebied. Op basis daarvan wordt besloten welke vijverpanden in aanmerking komen voor verbetermaatregelen.

De werkzaamheden aan de Tolweg bieden de mogelijkheid om verbetermaatregelen aan de kant van de Gerrit van Assendelftstraat te treffen. Een deel van het gedempte water langs de Tolweg wordt in de ruimtelijke plannen aan de Debora Bakelaan gecompenseerd.

Bij de nieuwbouw aan de Coornhertstraat is de bestaande oever en aanliggende groenzone zodanig heringericht dat het gebied als tijdelijke overloop kan dienen in geval van extreme neerslag.
Het geoptimaliseerde en uitgebreide grondwatermeetnet is gedeeltelijk uitgerust met automatische dataloggers die zes keer per dag de grondwaterstand meten.

Voor de Componistenbuurt en de Maerten van Heemskerckstraat zijn grondwateronderzoeken uitgevoerd om de mogelijkheden en gevolgen van het infiltreren van regenwater in de bodem in beeld te brengen, zodat voor de herinrichting van de openbare ruimte de juiste maatregelen kunnen worden getroffen.

Riolering

Bij het vervangen van de bestrating aan de Van Maerlantstraat en Van Ruusbroecstraat zijn de regenpijpen aan de voorgevel losgekoppeld van de riolering, zodat het schone regenwater beschikbaar blijft voor het groen in de omgeving en tegelijkertijd de riolering ontlast wordt in perioden van extreme neerslag.

Het regenwater afkomstig van de nieuwbouw aan de Coornhertstraat en de Simon van Haerlemstraat wordt op eigen terrein verwerkt.

Er is (gezamenlijk met de gemeenten Beverwijk en Velsen) een aantal werksessies georganiseerd om een nieuwe meerjarige strategie voor het doelmatig inspecteren en reinigen van de riolering uit te denken.

Milieu en duurzaamheid

Vanuit de Visie luchtkwaliteit 2016-2021is de monitoring van de luchtkwaliteit in de IJmond gecontinueerd. Inwoners zijn via persberichten geïnformeerd over het belang om houtstook op een zo milieuvriendelijk mogelijk toe te passen. Bedrijven zijn via de vergunningverlening gehouden aan de toepassing van de best beschikbare technieken om de belasting op de luchtkwaliteit zoveel mogelijk te beperken.

Vanuit het programma IJmond bereikbaar zijn acties en projecten uitgevoerd die bijdragen aan de verbetering van de luchtkwaliteit, de beperking van de CO2 uitstoot en de groei van duurzame mobiliteit.

In het kader van het actieplan Geluid 2013-2018 is bij 35 woningen aan de Rijksstraatweg een start gemaakt met het beperken van de hoge geluidsbelastingen ten gevolge van wegverkeerslawaai door het toepassen van stil asfalt en gevelisolatie.

In 2018 zijn 29 milieuklachten behandeld in de gemeente Heemskerk. Daarvan ging het in de meeste gevallen om geluidsoverlast, geurhinder en afval. Alle (gegronde) klachten zijn door bemiddeling dan wel bestuurlijke handhaving afgehandeld.

Ten aanzien van het warmtenet IJmond is met marktpartijen (Alliander en HVC) verder gewerkt aan een businesscase waarmee het warmtenet gerealiseerd kan worden. Hierbij zijn onder andere Tata Steel en Floricultura in beeld als bronnen voor restwarmte waarmee het net gevoed kan worden. HVC zoekt nog naar andere geothermiebronnen (warmte uit de diepere aardlagen) en verricht onderzoek naar de ligging van het tracé van het aan te leggen net. Verder zijn gesprekken gevoerd met partijen zoals woningbouwcorporaties over een toekomstige aansluiting op het warmtenet.
De eerste stappen naar een gasloze en energieneutrale gemeente zijn gezet. Projectontwikkelaars zijn gestimuleerd om aardgasvrije nieuwbouw te realiseren. Zo zal het nieuwbouwplan (24 appartementen) aan de Baandert aardgasvrij worden gerealiseerd.
Voor de bestaande bouw is een routekaart voor aardgasvrije wijken uitgewerkt waarin aangeven is welke wijken het meest kansrijk zijn om te beginnen. De gemeente is in gesprek met inwoners over het aardgasvrij maken van de gemeente. Een aantal inwoners hebben zich aangemeld voor het vormen van een klankbordgroep. De klankbordgroep zal de gemeente ondersteunen in de energietransitie. De energietransitie is een ingewikkeld proces en heeft daarom een gedegen beleidsvoorbereiding nodig. Ook op het financiële vlak (bijvoorbeeld wie betaalt wat en subsidies) heerst op landelijk niveau nog onduidelijkheid. De start van het afkoppelen van de eerste wijken kan daarom nog niet worden ingezet.
Ter bevordering van duurzame energie is in samenwerking met het Duurzaam bouwloket en de Stichting Eneregio een collectieve zonnepanelenactie voor particuliere woningeigenaren gehouden.
Bedrijven zijn gestimuleerd om energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. Voor het verduurzamen van het bedrijfsterrein de Trompet is een inventarisatie gestart naar de animo onder de bedrijven voor zonnepanelen.
In het kader van de voorbeeldfunctie zijn energieonderzoeken aan de gemeentelijke gebouwen in eigen beheer uitgevoerd. Hiermee is het energiebesparingspotentieel in kaart gebracht. Vooral bij de oudere gebouwen is winst te behalen.
De gemeente heeft samen met de andere gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam de intentieverklaring Circulair inkopen ondertekend. Hiermee is een start gemaakt met het leveren van een bijdrage aan een circulaire economie in 2050.

Groen

In 2018 is een start gemaakt met het opstellen van een nieuwe gedragscode Natuurwet en een aanvulling hierop waar wij de biodiversiteit kunnen verhogen door een meer toegespitst beheer hierop. Daarbij is een aanvang gemaakt met een evaluatie van het schapenbeheer.
In 2018 is gestart met Groenspoor. GroenSpoor is een werkwijze om samen met partners een fijnmazig groen netwerk tot stand te brengen. Door groen slim te koppelen met andere verlangens.

Verbonden partijen

Omgevingsdienst IJmond (ODIJ)

  • De Omgevingsdienst IJmond voert de milieutaken voor Heemskerk uit op basis van het Milieubeleidsplan 2014-2018.
ga terug